Виробник м'ясних напівфабрикатів
Кваліфікація
"Виробник м'ясних напівфабрикатів 4 розряду"
Повинен знати:
- будову та класифікацію обладнання, що використовується для виготовлення напівфабрикатів та приготування фаршу (куттер, вовчок, шпикорізка, машини для нарізання м'ясо-кісткових напівфабрикатів, пакувальні машини), будову, класифікацію та основні принципи роботи автоматизованих та механізованих ліній по виготовленню напівфабрикатів, властивості м’яса тварин різних видів (яловичина, свинина, баранина та м’ясо птиці);
- класифікацію та призначення частин м’ясних туш тварин та птиці, для виготовлення натуральних напівфабрикатів, асортимент напівфабрикатів з яловичини, свинини, баранини та м’яса птиці, встановлені розміри, массу напівфабрикатів, масу порцій і вимоги технологічної інструкції до виробництва напівфабрикатів ( з натуральної та січеної маси – котлети, шніцеля, біфштекси, ромштекси) на сучасних потокових автоматизованих лініях;
- дозування допоміжної та основної сировини для складання фаршу зі свинини, телятини, баранини, асортимент швидкозаморожених готових страв і режими їх зберігання;
- норми часу і норми виробітку продукції, ведення процесу технологічної обробки кулінарних та борошняних виробів, правила охорони праці, виробничої санітарії, особистої гігієни та протипожежного захисту.
Повинен вміти:
- здійснювати підбір великошматкових напівфабрикатів для виробництва натуральних, порційних, дрібношматкових та панірованих напівфабрикатів на механічних лініях та вручну;
- здійснювати підготовку великошматкових напівфабрикатів для виготовлення біфштексів, ромштексів, шніцелів, антрекотів, філе та натуральних січеників зі свинини, телятини, баранини та м’яса птиці;
- здійснювати добір та підготовку сировини для виготовлення дрібношматкових напівфабрикатів;
- здійснювати нарізання м'яса для виготовлення бефстроганов, піджарки, гуляшу, азу, шашлику та інших напівфабрикатів;
- дотримуватись правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту;
- відповідно до виду напівфабрикатів здійснювати підбір інструментів (ножів, мусатів) та обладнання (куттер, вовчок, салорізка, машини для нарізання м’ясо-кісткових напівфабрикатів, пакувальні машини);
- виготовляти фарш з натуральної та котлетної маси для котлет, пиріжків, пельменів, кнелів, купатів і здійснювати подачу готового фаршу на наступну операцію;
- виготовляти швидкозаморожені готові страви; готувати фарш для кулінарних борошняних виробів;
- працювати на механізованих та автоматизованих лініях по виготовленню напівфабрикатів;
- здійснювати процес фасування та пакування напівфабрикатів;
- здійснювати санітарну обробку інвентарю та обладнання;
- здійснювати заходи з державної реєстрації суб’єкта малого підприємництва, знати основи формування бізнес-плану.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
- раціонально організувати та ефективно використовувати робоче місце;
- додержуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного виконання робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідними для виконання професійних обов’язків;
- володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.