Кухар
Кваліфікація "Кухар 3 розряду"
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м'яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів, концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
- способи, методи та форми нарізання овочів і зелені;
- технологію виготовлення котлетної маси з м'яса, риби та напівфабрикатів з неї;
- прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів;
- правила реалізації, відпуску (комплектації) готової продукції, терміни та умови зберігання страв;
- рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості варених, смажених, запечених овочів, страв з круп, макаронних виробів і бобових, нескладних супів, страв з яєць, прісного тіста, страв з концентратів;
- організацію робочих місць під час виконання робіт; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила роботи підприємств харчування;
- санітарні правила для підприємств харчування;
- правила санітарної обробки столового та кухонного посуду, інструментів, інвентарю, їх маркування та використання;
- технічні вимоги безпеки праці;
- правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
- призначення, зміст та порядок користування нормативно–технологічними документами: збірником рецептур страв і кулінарних виробів, технологічними картками.
Повинен уміти:
- проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини;
- здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів;
- формувати та панірувати напівфабрикати;
- готувати страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби;
- виготовляти страви з концентратів;
- порціонувати (комплектувати), роздавати страви масового попиту.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології.
Перспективи працевлаштування
Підприємства ресторанного господарства. Послуги з постачання готової їжі.