Кондитер
Кваліфікація "Кондитер 3 розряду"
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості;
- ґатунок борошна, його хлібопекарські якості;
- способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб;
- техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом;
- режим і тривалість випікання (смаження) виробів;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування;
- санітарні правила для підприємств харчування; основи раціональної організації робочих місць;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
- готувати прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива);
- виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів;
- готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи;
- оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо;
- випікати (смажити) вироби;
- визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч або у варочні (пекарські) шафи, стежити за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймати їх, охолоджувати.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати основи інформаційних технологій.
Якщо ви відчуваєте покликання дарувати людям радість, приносити маленьке солодке щастя, приємні емоції і яскраві спогади, то вам неодмінно потрібно зв’язатися з нами, а ми зробимо все можливе для того, аби ви стали найкращим фахівцем-кондитером.
Перспективи працевлаштування
Харчова промисловість. Кондитерська промисловість.
Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання.