Бармен
Кваліфікація "Бармен 4 розряду"
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, змішаних напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів;
- температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв;
- умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів;
- основи національного та безпечного харчування;
- правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
- правила роботи підприємств ресторанного господарства; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями;
- правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами; форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
- порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, РРО, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила експлуатації відео та аудіотехніки;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
- обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви;
- готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, змішаних напоїв, холодних і горячих страв, закусок;
- складати заявки та отримувати напої, кулінарну продукцію та покупні товари;
- відбракувати неякісні товари за органолептичними показниками;
- забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання;
- оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані;
- експлуатувати та обслуговувати аудіо та відеоапаратуру;
- контролювати додержання споживачами культури поведінки;
- вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти;
- підраховувати та здавати гроші.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримовуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- проходити медичне обстеження;
- знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати основи інформаційних технологій.
Перспективи працевлаштування
Ресторанне господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів у підприємствах ресторанного господарства. Виготовлення напоїв та змішаних напоїв.