Майстер ресторанного обслуговування
Кваліфікація "Майстер ресторанного обслуговування"
Історія професії
Розвиток виробництва, поява нових типів виробничих підприємств, нових технологій і матеріалів диктує необхідність більш широкої інтеграції видів робіт, появу інтегрованих професій. Так у сфері послуг виникла нова професія «Майстер ресторанного обслуговування», яка об’єднала окремі види робіт, притаманні професіям: «Офіціант», «Бармен», «Буфетник», «Адміністратор залу». Поява такої професії обумовлена перевагою малих і середніх підприємств у сфері ресторанного бізнесу. Майстер ресторанного обслуговування – фахівець, обізнаний з усіма видами обслуговування.
Характер роботи:
Основна функція майстра ресторанного обслуговування – забезпечення чіткого та ввічливого обслуговування відвідувачів ресторану.
Також в процесі роботи він:
– готує зал до обслуговування споживачів;
– отримує столовий посуд, прибори, столову білизну;
– здійснює попереднє сервірування столів, складає серветки різними способами;
– зустрічає гостей, супроводжує їх до вільних або замовлених місць;
– приймає замовлення від споживачів, отримує та подає страви та напої;
– обслуговує клієнтів у номерах готелів;
– займається декантацією вина та напоїв, фламбуванням страв;
– проводить розрахунки із клієнтами за допомогою касового апарата, персонального комп’ютера;
– складає заявки на одержання товарів, кулінарних виробів, страв, булочних та кондитерських виробів;
– складає попереднє меню для фуршетів, бенкетів та інших заходів поза межами закладу ресторанного господарства.
Умови роботи:
Майстер ресторанного обслуговування працює у торгових залах ресторанів. Робота пов’язана зі спілкуванням з відвідувачами та персоналом ресторану, змінними бригадами (офіціантами, барменами).
Ринок праці:
Професія майстра ресторанного обслуговування є популярною у сфері ресторанного та готельного обслуговування. Професію можна здобути у професійно-технічному навчальному закладі.
Перспективи:
Комерційний директор, директор закладу харчування. Можливість організації приватних закладів харчування.