Пекар
Кваліфікація "Пекар 3 розряду"
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- технологічні процеси хлібобулочних та борошняно-кондитерських виробів;
- параметри температурного та парового режимів випікання;
- способи розкладання виробів на поду, листах;
- методи визначення готовності тістових заготовок до випікання та якості готової продукції;
- способи регулювання тривалості випікання, зволоження пекарної камери;
- фактори, що впливають на вихід хліба та методи їх розрахунку;
- норми продуктивності печі;
- будову, принцип роботи та правила експлуатації обслуговуючого устаткування;
- державні стандарти на готову продукцію, що виробляється, основи санітарії та особистої гігієни, поняття про мікроорганізми і мікробіологічні процеси.
Повинен уміти:
- вести технологічний процес випікання хліба, сухарних та булочних виробів;
- укладати тістові заготовки на лопатки, листи, касети, форми;
- садити тістові заготовки на під (або люльки) печі;
- сушити сухарі у сушильних камерах та в печах;
- вибирати готові вироби з печей та камер;
- контролювати температурний і паровий режими пекарної та сушильної камер;
- регулювати рух пічного конвеєра і роботу механізмів для садіння, вибирання та обприскування хліба;
- визначати готовність тістових заготовок до випікання;
- укладати вироби у тару, на вагонетки, транспортери.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології.
Перспективи працевлаштування
Пекар – це кваліфікований фахівець для роботи на хлібзаводах, у мініпекарнях та кондитерських цехах, який знає сучасні та традиційні технології випікання і виготовлення хлібобулочних та кондитерських виробів, святкових короваїв, обрядових хлібів.