Тістороб
Кваліфікація "Тістороб"
Тістороб – одна з найнеобхідніших професій сьогодення!
Майбутнє харчової промисловості значною мірою залишається за хлібозаводами і кондитерськими цехами, оснащеними сучасною технікою, оптимальними технологіями та кваліфікованими кадрами.
Сучасний хлібозавод - це завод-автомат. Починаючи з моменту надходження сировини та завершуючи упакуванням готової продукції, всі операції виконують механізми. Але це лише з першого погляду здається, що тісто готують механізми. Насправді його виготовляє тістороб. Тісто сьогодні, як і раніше, залишається таким же ніжним, примхливим і потребує уважного ставлення, як і під час ручного приготування.
І хоча тісто - це тільки ще напівфабрикат, але від нього на дев’яносто відсотків залежить якість готового виробу: смак, аромат, зовнішній вигляд тощо. Таким чином, професія тістороба є однією із найважливіших ланок у технологічному процесі приготування хліба.
Місце роботи
Переробна промисловість та підприємства (пекарні) хлібобулочної промисловості.
Характер роботи:
- розрахунок кількості сировини і норми виходу продукції;
- підготовка борошна й іншої сировини;
- заміс опари і тіста (на тістомісильних машинах);
- обминка тіста;
- контроль за температурою, часом замісу і консистенцією тіста;
- визначення готовності тіста до випічки;
- формування заготівель з різних видів тіста;
- контроль за вагою і формою тістових заготівель;
- виробництво напівфабрикатів;
- укладання заготівель на аркуші, лопати, касети і відправлення в піч;
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватися норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт.
Перспективи розвитку
Тісторобами можуть бути як чоловіки, так і жінки. Професійна кар’єра тістороба для осіб, які мають спеціальну вищу освіту, продовжується у якості головних технологів, завідувачів лабораторій підприємств, а за умови досягнення певного досвіду роботи відкривається можливість займати і більш відповідальні керівні посади.