Видеорегистраторы из Китая можно купить здесь

Свято Калити

Опубліковано: Неділя, 13 грудня 2015

Крізь віки – до Пракоріння, з Пракоренів – у Майбуття

З давніх-давен українська молодь увечері 30 листопада за старим стилем, а 13 грудня за новим, збиралася на Андріївські вечорниці. Часи змінюються, а хлопці й дівчата залишаються такими ж веселими, жартівливими, їм цікаво проводити час разом, заглядати у своє майбутнє.

Учні нашого Центру також відчули себе частинкою українського народу – взяли участь у традиційних вечорницях. Господинею вечора стала Гандзій Олександра Володимирівна – керівник народознавчого гуртка. 

  

Учасникам  дійства стало відомо про  витоки та значення свята Калити. Дівчата спробували дізнатися свою долю: чи бути їм щасливими у парі, чи стануть вони цьогоріч на весільний рушник. У цьому їм допомогли давні народні ворожіння на горнятах, на чоботах, на каблучці, ворожіння на кілках, танець з чоботами. Парубки ж  відчули себе у ролях пана Калитинського та пана Коцюбинського, проявивши свою дотепність та кмітливість, скуштували калиту. 

  

  

  

Звучання української народної музики подарувала маленька гостя – Зоряна – учасниця фольклорного гурту «Голос предків». Вона зіграла на сопілці коломийки, композиції: «Тиха вода», «Пливе човен».

Це свято викликало в учасників справжнє захоплення, і ніби й не було тих сотні літ, які відділяють цю молодь, від тієї, яка гуляла на традиційних Андріївських вечорницях.

Перегляди: 1227

Наші контакти

вул. Левка Лук'яненка, 72, м. Вінниця,  21011
Тел.: (0432) 56-36-53
(068) 82-333-82 - приймальна комісія
E-mail: vcptopp@ukr.net