Випікання обрядових хлібів весняного циклу

Опубліковано: Четвер, 31 березня 2016

Хліб на рушникові або розкішний коровай – своєрідний символ України, її гостинності та щедрості.  Його українці називають «святим», «божим даром», «батьком», «годувальником», «головою», «розпорядником».

Хліб – це один із найважливіших атрибутів української обрядовості ще з давніх-давен.  По сьогоднішній день в українських селах до кожного свята печуть свої обрядові калачі, короваї, пироги або коржі.

Наш навчальний заклад не може стояти осторонь цих процесів, адже не лише активно підтримує українські традиції, а й готує висококваліфікованих фахівців хлібопекарської галузі. 

30 березня до нас в Центр завітала етнолог, кандидат історичних наук, доцент, автор близько 40-ка наукових публікацій та 26-ти телевізійних передач і відеофільмів про українські народні звичаї, свята, обряди та вірування Творун Світлана Олександрівна. Вона зустрілася з учнями, які навчаються за професією «Кухар; пекар; кондитер» та майстрами виробничого навчання. Світлана Олександрівна дуже цікаво та глибоко висвітлила тему про обрядові хліби до календарних свят весняного циклу, зокрема різдвяники (юрики), пташки, баранці (миколайчики),  хрестопоклонний хліб (криж), сончата. 

  

Майстри виробничого навчання провели майстер-клас по випіканню різними способами зазначених видів весняних обрядових хлібів. Учні з радістю долучилися до виготовлення виробів, проявляючи відповідальність та творчий підхід до справи.

  

Світлана Творун закликала майбутніх пекарів долучитися до польових досліджень з даної тематики. Зібрані ними матеріали та світлини з майстер-класу будуть внесені до  майбутньої книги етнолога.

  

  

Натхнення всім на шляху творчої справи!!!

Перегляди: 1407