Видеорегистраторы из Китая можно купить здесь

Відзначення Дня пам’яті і примирення та 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Опубліковано: П'ятниця, 08 травня 2015

Цього року увесь світ відзначає 70-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Торік гаслом Дня Перемоги в Україні було: «Ніколи знову», але «знову» стало реальністю. Тож гасло цього року: «1939-1945. Пам’ятаємо, перемагаємо».

Велика ціна цієї перемоги – це мільйони загиблих і поранених, мільйони зламаних людських доль… Страшні події й досі ранять душі й серця людей, назавжди залишаться раною для теперішніх та майбутніх поколінь, болючим шрамом нашої пам’яті.  І здавалося б, що ця війна остання, що не допустить людство більше такого знущання над собою. Прикро, але сумні сторінки історії повторюються, і сьогодні мирне небо України накрила чорна хмара військового протистояння. Ще рік тому ніхто не міг подумати, що життя розділиться  на «до війни» і «війну». Україна охоплена  війною. Справжньою. Реальною. У цій війні ми вже маємо загиблих і поранених.

І уже не йдеться про святкування – українці разом з усією світовою спільнотою вшановують пам’ять усіх, хто боровся з нацизмом під час Другої світової війни. А символом пам’яті є червона квітка маку. Цей символ вже багато років використовують у Європі, коли вшановують пам’ять загиблих у Першій та Другій світових війнах. В українській традиції мак теж пов’язаний з війною. В народних думах червона квітка є образом пролитої козаками крові. Легенди про мак також обіграні в художній літературі. Наприклад, Михайло Стельмах у творі «У долині мак цвіте» використовує цей образ: «Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…». 

В цьому році колектив Центру започаткував нову традицію святкування  8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. В Центрі проводились різноманітні заходи направлені на вшанування пам’яті борців з нацизмом.

28 квітня учні та педагоги прибрали територію навколо Меморіалу страчених військовополонений, що у мікрорайоні Тяжилів, та віддали їм шану, поклавши  квіти.

  

Пізнавальною для молоді стала інформаційна година на тему: «Українці у Другій світовій війні: життя та долі», що була проведена 5 травня.

8 травня, під час урочистої лінійки, учні та працівники Центру пригадали подвиг українського народу та його визначний внесок у перемогу над антигітлерівською коаліцією у Другій світовій війні.  

У виконанні учнів звучала патріотична поезія. До присутніх звернувся директор Центру Савлук О.А., який доніс новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги. Пам'ять усіх полеглих за волю Батьківщини вшанували хвилиною мовчання.

  

  

Захід пройшов у зворушливій та піднесеній атмосфері.

Наш земний уклін, наша довічна вдячність усім тим, хто здобув нам мир в 45 - році і хто сьогодні перебуває під обстрілами  «Градів», ризикуючи власним життям заради миру та спокою в нашій країні.

14 та 15 травня в Центрі була розгорнута тематична виставка «Українська повстанська армія. Історія нескорених». Виставка організована за сприяння Центру досліджень визвольного руху та Вінницької обласної організації українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса.

Викладач історії Гандзій О.В. презентувала виставку та познайомила учнів і викладачів з повстанським рухом українського народу, з метою відродити правду про УПА і передати її нащадкам як заповіт служіння Батьківщині.

Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.  Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука нашої Перемоги сьогодні.

Перегляди: 1313

Наші контакти

вул. Левка Лук'яненка, 72, м. Вінниця,  21011
Тел.: (0432) 56-36-53
(068) 82-333-82 - приймальна комісія
E-mail: vcptopp@ukr.net