День відкритих дверей
Познайомитися з тонкощами професії кулінара та спробувати себе у ролі шеф-кухарів мали можливість учні 9 класів Вінницьких ліцеїв №12 та 13, які були запрошені на День відкритих дверей у ДНЗ «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості, що відбувся 23 жовтня.
Діти спробували себе в ролі кухарів, створюючи справжні шедеври під керівництвом наших досвідчених майстрів, які поділилися своїми секретами та показали, що готувати – це не тільки смачно, а й дуже цікаво.
Майстер Могир Наталя Анатоліївна продемонструвала учням процес приготування страви «Солоні цукерочки», а Костецька Людмила Іванівна поділилася секретами приготування справжньої домашньої ковбаси.
Ми впевнені, що цей день запам'ятається всім учасникам надовго. Адже кулінарія – це не просто приготування їжі, це мистецтво, яке об'єднує людей і дарує незабутні враження.
На нашому Дні відкритих дверей ми показали, що кулінарія –розвиває творчість, логічне мислення та багато інших корисних навичок, а здобутий досвід стане для учнів поштовхом до нових відкриттів і допоможе розвинути свої кулінарні таланти.
«Зразковий музей»
Наказом Міністерства освіти і науки України від 20.09.2024 № 1348 Історико-етнографічному музею Державного навчального закладу «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості» присвоєно звання «Зразковий музей».
Цьому передувала багаторічна кропітка робота творчого колективу над оновленням експозиції, організацією краєзнавчої пошуково-дослідницької діяльності, оформленням змінних виставок, проведенням тематичних екскурсій, майстер-класів тощо.
18.10.2024 року методист відділу методичної роботи та патріотичного виховання Вінницького обласного центру туризму, спорту та краєзнавства Войціцька Тетяна Борисівна вручила директору Центру Савлуку Олегу Анатолійовичу диплом зразкового музею Міністерства освіти і науки України, в якому відзначено вагомий внесок у справу виховання учнівської молоді, відродження та примноження культурних надбань та історичної спадщини українського народу, популяризацію пам’яток історії, культури і природи, формування і збереження Музейного фонду України.
Висловлюємо вдячність методисту Вінницького обласного центру туризму, спорту та краєзнавства Войціцькій Тетяні Борисівні та заступнику директора з навчально-виховної роботи Вінницького державного центру естетичного виховання учнів ПТНЗ Любчак Ірині Олександрівні за надану методичну допомогу на шляху до присвоєння звання «Зразковий музей».
Хліб – святиня людська
16 жовтня щорічно відзначається Всесвітній день хліба (World Bread Day) Люди завжди дбайливо і трепетно ставилися до хліба. В усіх народів хліб завжди займав почесне місце, він був і залишається символом життя.
Хліб для українців – це не лише продукт харчування, це і сакральний предмет, який супроводжує людину під час важливих подій і широко використовується в обрядах, віруваннях і святкових церемоніях. Назви, форми, символіка обрядового хліба, пов’язані з ним звичаєвість і обрядовість, є глибинною складовою української автентичної культури, на якій формується ідентичність української нації.
Важливу місію у популяризації хліборобської звичаєвої культури та українських обрядових хлібів виконує ДНЗ «Вінницький ЦПТОПП», адже Центр є одним із небагатьох освітніх закладів регіону, в яких здійснюється підготовка кваліфікованих робітників за професіями «Пекар»; «Тістороб» та «Кулінар борошняних виробів».
Наші фахівці та здобувачі освіти мають багаторічний досвід у дослідженні обрядового хліба Вінниччини, організації етнографічних фестивалів, народних свят, виставок, а також у проведенні майстер-класів з виготовлення обрядової випічки до календарних свят. Така кропітка робота дає можливість показати та зберегти самобутність, глибину і красу хліборобських традицій, високу духовність нашого народу, гідно представляти хлібну продукцію на теренах нашої області. Вітаємо зі святом всіх, хто любить хліб, хто шанує його, хто вкладає в його створення усього себе!
Кваліфікаційна пробна робота за професією «Кухар» 4 розряду
10 жовтня у виробничих майстернях кухарів панувала магія творчості та чаклування над стравами. Учні груп КПК 1-23 та КПК -2-23 складали кваліфікаційну пробну роботу за професією «Кухар» 4 розряду.
Під керівництвом досвідчених майстрів виробничого навчання Наталії Могир та Лілії Любунь юні кулінари продемонстрували свої вміння та знання, здобуті на уроках виробничого навчання та виробничої практики, яка проходила на робочих місцях у кращих кафе та ресторанах міста Вінниці.
Здобувачі освіти оволоділи секретами кухарської майстерності та презентували апетитні, ароматні страви. Готові страви мали бездоганний вигляд, вражали вишуканим смаком та оригінальністю подачі.